Viktig läsning , som inte har bästföre- datum

Viktig läsning för mig , som inte har bäst före- datum.  Jag kommer att lägga till flera artiklar, som är värt att spara. Artiklar, som ger kunskaper, förståelse och tankeställare. En ytterst viktig sak angående nyhetsartiklar och bloggar är att lägga märke till vilka uppgifter är fakta med tydliga och pålitliga källor och vilka är enbart tyckande och tänkande eller antaganden som verktyg för opinionsbildning


De flesta i listan är tidningsartiklar, alla finns på nätet. 

Men tiderna förändras: Jag har lärt mig att spara de mest betydelsefulla i heltext , eftersom det inte är garanterat, att de sparade länkarna hittar tillbaka, (Google Drive är bra).  Intressanta och kontroversiella sidor kan försvinna helt eller editeras till oigenkännlighet. Fler och fler artiklar blir tillgängliga endast för prenumeranter mot betalning. I Finland kan man läsa endast några få artiklar per vecka i landests största tidning Helsingin sanomat, därefter kostar det. Svenska tidningar kommer man åt tills vidare även med tunn plånbok, om man är beredd att börja med att se reklam.
Ett  exempel:
Trots att det bara var en person förutom mig som hade gillat artikeln då jag läste den, har den försvunnit nu bakom en betalvägg. (Den andra var Sture Bergwall) Genom att klicka på länken nedan kunde man läsa hela artikeln om ifrågasättandet av Freuds föråldrade teori. Psykiatrin är en ung vetenskap, forskningen går framåt och idag är denna teori ifrågasatt av många inom psykiatrin. Det intressanta är, att  den använts av sakkunniga i rättegångar  och påverkat domskäl i Sverige tills helt nyligen.


Artiklar


Första maj 1970. Olof Palme står i talarstolen på Norra Bantorget i Stockholm och recenserar folkhemmet: ”Bit för bit har det gamla klassamhället upplösts. I dag talar vi om jämlikhet.” Konstpaus. Applåder från 30 000 socialdemokrater.
I marginalen på talarmanuset har Palme skrivit med kulspetspenna: ”Men mycket återstår.” Vilket han också sa. Kanske för att tona ner självbelåtenheten, men också för att få en bättre övergång till framtidsplanerna. ”Ökad jämlikhet” stod nämligen överst på Socialdemokraternas dagordning i valrörelsen samma år.
I slutet av decenniet var Sverige världens mest jämlika land...Hemliga möten. Den socialdemokratiska partitoppen diskuterade svensk inrikespolitik på hemliga möten med representanter för Sovjetunionen .Informerade IB. De skickade rapporter om mötena till den hemliga spionorganisationen IB. En av rapportörerna var den ledande socialdemokraten Pierre Schori.
En förklaring till IB:s samarbete med S har varit att det fanns en stark misstro bland ledande socialdemokrater mot Säpo

.Olof Frånstedt, som på 60- och 70-talen var chef för Säpos kontraspionage, ger nu en annan bild. I sin bok ”Spionjägaren”, som snart kommer ut, pekar han ut ledande socialdemokrater som uppgiftslämnare till IB. DN har fått ta del av boken och de dokument som Olof Frånstedt berättar om.
. 
Det kan finnas massor med dåliga skäl för ett par som separerat att bråka om barnen. Praktiska, ekonomiska, moraliska (varför blev jag lämnad?) eller bara kognitiva: Det är svårt att inse att den som gjort mig illa kan vara oumbärlig för mitt barn. Men då finns det ingen instans med makt att säga: ”Nu sitter ni ned och talar om vad som är bäst för Emma. Den som går sin väg får böta.”
Det som finns i stället är en rättsprocess som inbjuder till ömsesidigt karaktärsmord. ”Vinner” gör oftast den som lyckas få socialtjänsten att inse den andra partens uselhet. Har man rätt att bli förvånad om systemet då och då frambringar ett monster?"
"Varför jag berättar detta? För att för ett år sedan, innan jag började denna resa, hade jag sett henne som en niding. I dag framstår hon snarare som ett av offren för ett elakt spel. Någon expert gav henne detta råd, eftersom det hittills visat sig fungera. Sensmoral: det handlar inte om svartsjuka mödrar eller maktlystna fäder. Det handlar om att den makt som kan missbrukas, kommer att missbrukas.

Detta sista delen i en serie reportage om dolda drivkrafter i svensk socialförvaltning och rättsväsende.

En sak är säker: Maciej Zaremba behövs i detta land, se bara artikelserien om vården . Det här avsnittet är värsta skräckläsning av alla:
Del 3. Två män har samma skada. En av dem får leva, en får dö. Varför? I dag fortsätter ­Maciej Zarembas reportage om de perversa incitament som styr svensk sjukvård


  • Hur mycket är en patient värd?av Maciej Zaremba
 http://www.dn.se/kultur-noje/hur-mycket-ar-en-patient-vard/

Bloggar


Jinges web och fotoblogg med Anders Romelsjö
Anders Romelsjö har ett stort antal viktiga och tänkvärda inlägg. Aktuellt dagens datum


Bloggen Dagsnoteringar

Lars Scaff skriver mitt på spiken om nyhetsförmedling! Texten i sin helhet  tillhör bloggen Dagsnoteringar: 

Ukraina, Ryssland och Sverige – och propagandan 
"...Men skälet till att försöka bemöta den sanslösa demonisering av Ryssland och Vladimir Putin som pågår i väst behöver inte ha det ringaste att göra med någon särskild förkärlek för Ryssland, och ännu mindre för Vladimir Putin. Det handlar om något mycket större: mänsklighetens överlevnad. Med professor Stephen Cohens[1] genomtänkta ord står världen idag närmare ett totalt kärnvapenkrig än någon gång sedan raketkrisen på Kuba 1962. Alla människor med en gnutta förstånd måste försöka motverka den utvecklingen....
...Rysshatet i väst har en lång historia, i Sverige flera sekler, men det tog en paus efter murens fall 1989. Då fanns inte mycket kvar att hata eftersom landet på kort tid maldes ner till ruiner. En liten grupp amerikanska ekonomer (plus Anders Åslund från Sverige) under ledning av Jeffrey Sachs, lyckades få Jegor Gajdar och alkoholisten Jeltsin i Kreml att praktiskt taget över en natt radera ut hälften av Rysslands industriella kapacitet. De värdefullaste delarna av det övriga stals av en handfull oligarker. Effekten blev en total ekonomisk blackout med gigantisk arbetslöshet och det sociala skyddsnätet bortsvept. Statens kassa tömdes och offentliganställda fick arbeta i månader utan lön.[3]
Kapitalismen visade sig från sin mest monstruösa sida och Ryssland kastades i princip tillbaka till den tredje värld varifrån det kommit 1917, med en ofantlig rikedom samlad på ett fåtal händer, och folkets flertal drabbad av den yttersta misär. Tio miljoner människor dog, och den förväntade livslängden sjönk på kort tid med sju år.[4] Det är den absolut största sociala katastrof som något industriland upplevt i fredstid, men som västliga medier har lyckats sudda bort helt ur historien.[5]
När Putin kom till makten och tog itu med det totala kaoset kom Rysslands smekmånad i väst till ett abrupt slut. En av hans första åtgärder var att konfiskera Yukos, som den i väst omhuldade Chodorkovskij hade ”köpt” för runt en fyrtiondedel (drygt 2 %) av dess värde. Efterhand som någon sorts ordning återskapades så minskade mortaliteten, och den förväntade livslängden vände tillbaka till den nivå som gällde under planekonomin. Eftersom få i väst hade fått veta något om 90-talets katastrof, så kunde Putins roll som landets räddare också förträngas, så att alla hans valsegrar i västpropagandan kunde utmålas som resultat av hans ”diktatur” – eller som rent fusk.

Bloggen Ordning och anarki
av Carl Jakobsson

Anarkokapitalister och libertarianer är inte direkt mina politiska systrar och bröder- Jag ser inget vettigt i åsikter som
 "..fackens kollektivavtal bara kunde brytas.." 
" lagar är privata, där varje person väljer direkt vad för lagar denne vill stötta, inte stötta eller hålla sig neutral till..."

Genom att läsa "oliktänkande" blir jag dock inte hjärntvättad eller får andra negativa konsekvenser. Däremot kan lära mig något nytt och få ett lite vidare perspektiv. Dessutom tar Carl Jacobsson upp värdefulla  teman som "dåliga argument som används för att försvara kränkningar av individens frihet", "den pågående filosofiska revolutionen", samt har intressanta bokrecensioner. 


+Lemak Enamir originally shared:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar